Jadłospis
JADŁOSPIS DEKADOWY SZKOŁA
Data | Zupa | Drugie danie |
13.06.2022 Poniedziałek | Zupa jarzynowa z kurczakiem, marchew, pietruszka, seler ,por z ziemniakami, z zieloną pietruszką i z koperkiem ze śmietaną (7,9)* 300 ml, chleb razowy (1)* chleb pszenny (1)* | Ryż z polewą śmietankowo- jogurtowo truskawkową 210 g/50 g(1,7)*, owoc Kompot z owoców mieszanych / woda owoc 250 ml Owoc |
14.06.2022 Wtorek | Krupnik z kurczakiem, marchew, pietruszka, seler ,por z ziemniakami, z zieloną pietruszką i z koperkiem, lubczykiem (1,9)* 300ml chleb pszenno-żytni (1)* | Kotlet mielony (1,3,)* 90 g Ziemniaki z koperkiem (7)* 200g Sałata ze szczypiorkiem rzodkiewka w śmietanie 100 g Herbata z cytryna / woda, 250ml owoc |
15.06.2022 Środa | Barszcz ukraiński, marchew, pietruszka, seler ,por z ziemniakami, śmietaną z zieloną pietruszką i z koperkiem (9)* 300 ml chleb pszenno-żytni (1)* | Spaghetti z sosem mięsnym, pomidorami, oregano, bazylia kompot z owoców mieszanych / woda 250 ml owoc |
20.06.2022 Poniedziałek | Zupa ogórkowa z kurczakiem, marchew, pietruszka, seler ,por z ziemniakami, ze śmietaną, z zieloną pietruszką i z koperkiem (1,9)* 300 ml chleb pszenno- żytni (1)* | Naleśnik z dżemem polewą śmietankowo- jogurtową 220/40g Kompot z owoców mieszanych/ woda 250ml owoc |
21.06.2022 Wtorek | Zupa szczawiowa z jajkiem z kurczakiem, ryżem marchew , pietruszka, seler ,por ze śmietaną z zieloną pietruszką i z koperkiem (1,9)* 300ml chleb razowy, pszenny (1)* | Strogonow (7)*, ziemniaki z koperkiem, surówka z młodej kapusty z marchewką szczypiorkiem, herbata z cytryną /woda, owoc 250 ml |
22.06.2022 środa | Botwinka z jajkiem, marchew, pietruszka, seler ,por z ziemniakami, ze śmietaną z zieloną pietruszką i z koperkiem 300 ml(7,9)* chleb razowy, pszenny (1)* | Makaron ze szpinakiem filetem czosnkiem masełkiem ze śmietana , surówka z marchwi z sokiem pomarańczowym herbata z cytryną /woda, owoc 250 ml |
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz, pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe a także produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne.
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
)* Cyfry oznaczają substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z wykazem widocznym na tablicy w stołówce szkolnej i stronie internetowej szkoły.
Dania obiadowe przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym.
Zapewnia on przygotowanie dań o lepszej jakości, soczystości z mniejszą zawartością tłuszczu.
Pozwala zachować pełne wartości odżywcze żywności.